Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak | Kepada pembaca yang masih tidak pasti apa itu akaun emas GAP boleh baca dahulu Kelebihan dan Cara Simpan Emas Dengan GAP Public Gold. Ini juga antara kelebihan yang ada pada akaun emas GAP Public Gold. Sama seperti akaun simpanan di bank, anak-anak di bawah 18 tahun boleh membuka akaun bersama dengan ibu atau bapa.

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk AnakDengan adanya kaedah ini, kita boleh tukar simpanan jangka panjang untuk anak-anak seperti simpanan pendidikan dan lain-lain daripada simpanan DUIT di bank kepada simpanan EMAS dalam Akaun Emas GAP. Katakan kita simpan 1 gram 1 bulan (secara konsisten) untuk anak yang baru lahir, pada umur 18 tahun, dia sudah memiliki 216 gram (1g x 12 bulan x 18tahun). Saya percaya nilai 216 gram emas mampu menampung sebahagian besar kos untuk pendidikan universiti tempatan 18 tahun akan datang, insyaAllah.

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

Untuk buka akaun GAP untuk anak, ikut langkah ni :

Langkah #1 – Masukkan Duit

Masukkan / transfer duit ke akaun PG mengikut harga per gram di www.publicgold.com.my. Kalau harga 1 gram hari ini RM193, maka masukkan duit genap-genap RM193. Jangan lebih dan jangan kurang supaya pembelian itu patuh syariah. Kalau nak beli 2 gram, masukkan terus RM386 (RM193 x 2 gram).

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak
Harga disemak sehari sekali setiap jam 12.00 malam.

No. akaun “Public Gold Marketing Sdn. Bhd”

 • 5571 3923 8048 (Maybank),
 • 3167 52 0833 (Public Bank),

Langkah #2 – Wassap Maklumat

Wassap maklumat ke 017-4866 916 (no h/phone PG bahagian GAP) atau wassap kepada saya  019-293 3279, taip;

 1. Nama anak:
 2. No. ic anak:
 3. Nama ibu / bapa:
 4. No ic ibu/ bapa:
 5. No telefon:
 6. Email ANAK: (pastikan setiap anak guna email berbeza supaya dapat login web untuk semak GAP Statement nanti)
 7. Jumlah yang dibank in:
 8. Tarikh bank in:
 9. Masa bank in:
 10. Introducer : PG00062196 Mohd Redzuan Dolah (atau sila letak nama dealer anda sendiri, jika ada)

(Attachkan lagi sekali slip bayaran utk PG sahkan bayaran. Slip bayaran tu kena simpan baik-baik untuk rujukan masa depan)

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak
Contoh bagaimana wassap maklumat bayaran kepada Public Gold. Kaedah pembayaran paling baik ialah online banking seperti maybank2u.

KALAU TAK PAKAI WASSAP, emailkan slip bayaran ke gap@publicgold.com.my bersama maklumat dan cc kepada saya redzuan09@gmail.com untuk memudahkn saya follow up PG (jika perlu).

Langkah #3 – Semak GAP Statement

Tunggu PG emailkan “username” untuk login web. GAP Statement boleh disemak dalam masa 2 HARI BEKERJA di web. Kalau tak terima juga email tu lepas semak dalam SPAMBOX, bagi tahu saya untuk saya follow up dengan PG.

(Bila-bila nak keluarkan emas fizikal, datang ke office PG tunjuk i/c & bayar caj premium je. Pastikan call dulu sebelum datang)

Untuk fahami dengan lebih lanjut tentang Akaun Emas GAP, pastikan baca artikel saya di bawah ini sebelum buat pembelian: