Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Beli Online)

Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Beli Online) | Public Gold telah menyediakan platform yang terbaik bagi memudahkan pelanggan-pelanggan berurusan samda beli atau jual balik. Ada juga orang kata “beli emas Public Gold ni semudah beli tiket AirAsia. Tidak perlu pergi ke branch atau jumpa dealer sekalipun, anda boleh beli emas Public Gold. Place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), buat pembayaran dan ambil emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat atau ar-Rahnu Pos terdekat.

Cara Mudah Beli Emas Public GoldKalau nak urusan lebih mudah, hubungi saya (019-2933279) atau mana-mana dealer Public Gold yang anda percaya. Bagi segala maklumat yang diperlukan iaitu:

(1) nama penuh,
(2) no. i/c,
(3) no. telefon,
(4) email,
(5) item yang nak dibeli, dan
(6) tinggal / kerja area mana untuk kenalpasti cawangan Public Gold terdekat dengan anda.

Nanti lepas dapat invoice, selesaikan bayaran terus ke akaun Public Gold dan ambil emas terus dari branch Public Gold atau ar-rahnu pilihan yang terdekat.

Kalau tak dapat nak contact dealer untuk lock harga masa harga emas tengah ‘cantik’, follow steps di bawah ni.

Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Beli Online)

4 Langkah Membeli Emas Public Gold

Langkah #1 : Register di Website Public Gold
Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)
Langkah #3 : Buat Bayaran
Langkah #4 : Ambil Emas

NOTA PENTING : Panduan ini hanya untuk pembelian kaedah biasa i.e. non-GAP. Untuk pembelian secara akaun emas GAP, sila ikut terus panduan DI SINI.

Langkah #1 : Register di Website Public Gold

Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #1: Pergi ke web www.publicgold.com.my, dan klik “Login”.
Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #2: Klik butang “Register”.
Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #3: Masukkan maklumat peribadi. Letakkan maklumat dealer sebagai introducer anda. Ini penting sebab dealer tu nanti akan bantu anda follow-up dengan Public Gold bila diperlukan. Kalau nak saya jadi introducer anda, letakkan kod “PG00062196“, dan tekan “Check Introducer”. Pastikan keluar nama “Mohd Redzuan Bin Dolah“. Peringatan penting, “Introducer” tak boleh ditukar kalau dah register nanti. Jadi, lebih baik anda kenal pasti betul-betul dealer mana yang boleh membimbing anda dengan betul dan penuh bertanggungjawab sebelum letak nama Introducer.

Sekarang ni proses “Registration” dah selesai. Buka kembali website www.publicgold.com.my dan klik “Login”.

Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)

Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #5: Masukkan nombor I/C sebagai “Temporary Username” dan “Password” sebagaimana anda set di Skrin #3. Lepas buat belian pertama nanti, Public Gold akan emailkan username baru yang dipanggil “PG Code”, dan “Temporary Username” tak lagi valid.
Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #6: Klik “Order”, dan “Place Order”.
Cara Mudah Beli Emas Public Gold
Skrin #7: Pilih “Branch/Ar-Rahnu Pos” paling dekat (untuk ambil emas tu nanti) dahulu. Lepas tu baru masukkan jumlah “Quantity” emas yang nak dibeli. Jangan masukkan “Quantity” sebelum pilih “Branch/ Ar-Rahnu”. “Storage Service” tu abaikan sahaja.
Skrin #8: Tick “Myself” bagi order untuk diri sendiri. “Payment to Bank Option” – pembayaran boleh buat dari mana-mana akaun bank (e.g. CIMB), asalkan masuk ke akaun Public Gold (Maybank / Public Bank). Dan terus klik “Next”. Abaikan yang lain.
Skrin #9: Semak segala maklumat. Pastikan semua maklumat betul sebab kalau berlaku kesilapan, proses pembetulan dengan pihak Public Gold mungkin agak menyulitkan. Kalau nak ubah maklumat, klik “Step 1” atau “Step 2” pada bahagian atas sekali. Kalau semua dah ok, baru klik “Submit Order”. Proses lock harga selesai….

Langkah #3 : Buat Bayaran

Langkah #3.1: Tunggu Proforma Invoice (PI)

Lepas klik “Submit Order” di Skrin #9, sistem web Public Gold akan emailkan Proforma Invoice (PI) on-the-spot. Kalau tak terima, cuba semak dalam SPAMBOX. Anda dah boleh buat bayaran terus berdasarkan Proforma Invoice yang diterima. Kalau berlaku kesilapan dalam Proforma Invoice tu, bagi tahu dealer untuk minta Public Gold buat pembetulan.

Langkah #3.2: Buat Bayaran & Simpan Slip Bayaran

Buat bayaran ke akaun Public Gold (Maybank atau Public Bank) dalam masa selewatnya 4 hari. Simpan bank-in slip/ online transfer slip / bukti bayaran ORIGINAL baik-baik untuk diserahkan masa ambil emas nanti. Public Gold tak akan benarkan barang diambil tanpa bukti bayaran original.

Peringatan penting: JANGAN buat bayaran melalui Cash Deposit Machine! Ia sangat berisiko sebab kalau tiba-tiba Cash Deposit Machine error masa anda sedang masukkan duit, ataupun tak dapat keluarkan resit, anda tak ada bukti yang anda telahpun buat bayaran!…

Langkah #3.3: Hantar / Emailkan Slip Bayaran

Emailkan bukti bayaran kepada payment@publicgold.com.my bersama dengan No. Order dan PG Code anda untuk mereka sahkan bayaran. Kalau bayaran tak diterima dalam tempoh yang ditetapkan (10 hari), Public Gold akan batalkan order dan kenakan penalti 5% ataupun nama di blacklist.

Langkah #4 : Ambil Emas

Lepas bayar dan emailkan slip bayaran, terus telefon office Public Gold terdekat, tanya mereka bila stok itu boleh diambil. Kalau stok belum ready, minta mereka telefon semula bila stok dari HQ dah sampai. Jangan lupa, ambil nama staff Public Gold tu supaya senang nak follow-up nanti.

Emas tu boleh diambil pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan. Lepas tempoh 2 bulan, Public Gold akan kenakan upah simpanan 1% setahun.

Bila nak datang ambil, jangan lupa bawa sekali (1) Bukti bayaran original, dan (2) Salinan Proforma Invoice. Sebelum datang, call dulu office Public Gold supaya mereka boleh proses awal-awal. Tak perlu menunggu lama-lama di office Public Gold untuk ambil emas tu.

Anda boleh cek no. telefon terkini semua cawangan Public Gold seluruh Malaysia di website Public Gold (www.publicgold.com.my), bahagian “Contact Us > Branch Details“. Dan kalau ada apa sahaja masalah, boleh mintak bantuan Introducer (Dealer) anda. InsyaAllah, dia akan bantu.

Itu sahaja 4 langkah lock dan beli emas Public Gold tanpa menunggu Dealer. Moga kita semua kaya dan berjaya dalam pelaburan emas, insyaAllah.