Kesilapan Yang Biasa Terjadi Kepada Pembeli Emas Amatur

Kesilapan Yang Biasa Terjadi Kepada Pembeli Emas Amatur | Artikel ini di kongsikan oleh guru emas saya, En. Syukor Hashim. Berdasarkan pengalaman beliau 5 jenis kesilapan ini biasa di lakukan oleh pembeli-pembeli emas amatur atau baru. Pastikan anda baca ini dahulu sebelum membuat belian pertama emas anda.

Macam mana pulak salah beli jenis emas? Patutnya baguslah sebab ramai cakap emas tu aset.

Kesilapan Yang Biasa Terjadi Kepada Pembeli Emas Amatur

1. Beli emas perhiasan

Beli emas perhiasan tapi tujuannya supaya emas naik dan boleh jual semula ambik untung banyak di kedai emas. Tujuan dah betul tapi salah pilih produk tu kawan. Emas perhiasan mempunyai susut nilai yang terlalu tinggi.

2. Beli sebab dengan harapan senang dipajak

Beli sebab dengan harapan senang dipajak atau digadaikan bila perlukan tunai. Bila kecemasan pergi tempat nak pajak tak terima pulak dah. Bukan semua brand emas terima pajakan. Penting tu kena tanya dekat si peniaga. Pastikan emas yang kita beli itu boleh di pajak.

3. Beli Emas Daripada Syarikat Salah

Hati gembira akhirnya dapat beli seketul jongkong brand XXX namun bila nak jual balik, eh dah tutup pulak syarikat nie kat mana nak jual pun gelabah. Ini pentingnya reputasi syarikat. Lebih teruk lagi kalau emas itu adalah emas palsu.

4. Tak cek betul-betul harga emas

Tak cek betul-betul harga emas, ingatkan semua kedai sama jer. Harga emas berbeza bergantung kepada kos overhead kedai yg ditanggung oleh tokeh emas tersebut. Pastikan anda bandingkan harga beberapa kedai emas dahulu sebelum membeli.

5. Bergantung kepada bacaan di internet saja

Bergantung kepada bacaan di internet saja, sebab tak nak keluar duit beli buku. Beli buku kawan sebab orang yang tulis buku tu biasanya pengalaman dia paling kurang 8-10 tahun dalam bidang tersebut. Lebih mudah lagi beli emas Public Gold dengan introducer seperti saya untuk dapatkan tunjuk ajar berterusan tanpa apa-apa bayaran.

Mohd Redzuan Dolah
Authorised Dealer Public Gold